Telefon : (062) 89 00 888

Saveti

Saveti o ishrani

Saveti o ishrani

Pored fizicke aktivnosti treba se obratiti posebna paznja na ishranu. Ishrana treba da se bazira na unosu proteina,ugljenih hidrata,masti i vitamina i minerala. Za zdrav organizam potrebno je unositi namirnice organskog porekla ,jer su one znatno boljeg kvaliteta. Takodje je voda bitna i treba je piti oko tri litra dnevno da ne bi dehidrirali. Potrebno je unositi tecnost i u toku treninga u manjoj kolicini da vam ne bi smetala prilikom vezbanja.

Ukoliko želite da uz pomoć vežbanja u teretani dobijete na snazi i mišićnoj masi morate pružiti svom telu dovoljno hranjivih materija iz kojih se dobija energija i nabacuje mišićna masa. Intenzivan mišićno-stimulirajući trening je moguć samo ako telu pružite dovoljno hranjivih supstanci. Ishrana, koja će rezultirati povećanjem mišićne mase, treba da u sebi sadrži najmanje 40% proteina, 50% UH i 10% masti, a što bi kalorijski bilo od 4000 do 6000 kalorija dnevno. Kvalitet unetih namirnica, utiče na kvalitet misićne mase, tako da bi ishrana tebala biti što kvalitetnija.


Opšta uputstva:

  • - Svaka tri sata uzimati hranu, najvažnije je da je hrana bogata ugljenim hidratima i proteinima
  • - Najvažniji je obrok posle treninga kada je sinteza proteina (tj. izgradnja mišićne mase) povećana za čak 50% . Najbolje je da je obrok u tekućem stanju tj. sastavljen od WHEY proteina i maltodekstrina.
  • - Tokom dana konzumirati polako otpuštajući protein i kompleksne ugljene hidrate
  • - Pre spavanja konzumirati takozvani „anti-katabolni shake“ koji se sastoji iz kazeina, mleka i kašike „ulja“ (lanenog ulja ili neko drugo ulje koje se sastoji iz omega-3)
  • - Posle treninga konzumirati „post-workout-shake“ koji se sastoji iz vode, WHEY proteina, brzih ugljenih hidrata, kreatina i glutamina.
  • - Uvek držite određeni nivo masti. Izvori ulja kao sto su laneno ulje, orasi i riblje ulje su idealni.
  • - Uvek sa visoko doziranim multivitaminom i multimineralom suplementirajte, ovo je posebno važno u fazama definicije.
  • - Uzimajte puno tečnosti tokom dana, minimum je 4-5 litara na dan.
  • - Ishranu dopuniti sa suplementacijom kao što su visoko-kvalitetni proteinski prahovi, weight-gaineri, kao i kreatin i glutamin. Idealni izvori za visoko kvalitetni proteinski prah pod nazivom Isobolic, kao weight-gainer idealan je Isogainer, najidealniji izvor kreatina danas na tržištu je ceo u kombinaciji sa ae2, najidealniji glutamin je glutabolic od firme nutrabolics.
  • - Na nekom putu uvek kraj sebe imati par visoko-kvalitetnih proteinskih pločica
Share it!

Kontakt

Fitness centar Alexandar
Nikole Pašića 13 (preko puta Vartex-a), Kragujevac
Telefon: (062) 89 00 888
Radno vreme: 09-22, nedeljom od 17-21